Εγκατάσταση του πρώτου V2G σταθμού στην Ελλάδα

Η Joule που αναπτύσσει και διαχειρίζεται το δικό της δίκτυο φόρτισης Η/Ο, εγκατέστησε τον πρώτο σταθμό φόρτισης που θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη του να εγχέει ενέργεια πίσω στο δίκτυο μέσω της αποφόρτισης του οχήματός του.

Η λειτουργία αυτή, γνωστή ως V2G (vehicle to grid) είναι υπό ανάπτυξη ακόμα και σε πιο προηγμένες σε θέματα ηλεκτροκίνησης αγορές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει μέρος ή ολόκληρη την ηλεκτρική ενέργεια με την οποία έχει φορτίσει το αυτοκίνητό του πίσω στο δίκτυο, συμμετέχοντας ενεργά στην «πράσινη» κυκλική οικονομία. Επιπλέον, αποκομίζει πολλά οικονομικά οφέλη από το διαχειριστή του σταθμού, ο οποίος αποσκοπεί στη συγκέντρωση της μέγιστης δυνατής διαθέσιμης ενέργειας σε ώρες που υπάρχει υψηλή ζήτηση. Η ενέργεια αυτή διατίθεται πίσω στο δίκτυο, μειώνοντας την ανάγκη για παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ καθίσταται ευκολότερη η διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου.

Στην Ελλάδα μπορεί η ηλεκτροκίνηση και τα δίκτυα φόρτισης Η/Ο να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, με την έγχυση ενέργειας πίσω στο δίκτυο να μην επιτρέπεται ακόμη από το ΔΕΔΔΗΕ, Η Joule όμως εγκατέστησε ήδη τον πρώτο σταθμό φόρτισης V2G στη χώρα και προετοιμάζεται από τώρα ώστε το δίκτυο σταθμών που θα αναπτύξει, να παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους χρήστες του, όταν αυτό καταστεί εφικτό. Έτσι, μετά τα πάρκα ΑΠΕ, ενσωματώνει και τους σταθμούς φόρτισης στο Virtual Power Plant της, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διαχειριστικού συστήματος εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας, που αποτελεί εξ άλλου και τον στόχο της.

Το άρθρο βρίσκεται δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα energypress, στη διεύθυνση: https://energypress.gr/news/i-joule-egkatestise-ton-proto-v2g-stathmo-fortisis-ilektrikoy-aytokinitoy-stin-ellada

Για να επιστρέψετε στην Αρχική, πατήστε εδώ.